top of page

Permanent ontharen met IPL-DPL / SHR de meest gestelde vragen


Hoe werkt de IPL- DPL / SHR van Skin Perfect?

IPL/DPL technologie produceert korte lichtflitsen van ongeveer 2-300 milliseconde met een behoorlijke energie. (12-120 J/cm2) De Energie wordt via melanine getransporteerd naar de haarwortel. De warmte loopt op tot ongeveer 65-72° Celsius. Huid en rode bloedcellen hebben dezelfde absorbtie coefficient als melanine en nemen dus dezelfde, hoge energie op. Dit voelt aan als een prikje wat door sommige mensen als niet prettig wordt ervaren.


SHR technologie daarentegen, gebruikt melanine slechts gedeeltelijk, ongeveer 50%. Gecombineerd met “In-Motion Technologie”, worden de huid en het haarzakje langzaam opgewarmd. Door de langzame opwarming is het effectief zonder gevaar op verbranding of blaren. Onderzoek heeft aangetoond dat een langzamer maar langer opwarm proces beduidend effectiever is, dan korte hoge energie pulsen. Bij SHR passeert de behandelkop meerdere malen (“in motion”) de te behandelen zone. Dit gebeurt met een repeterende puls (een aantal keren per seconde) met minder energie i.p.v. een enkele hoge puls met veel energie, zoals de traditionele IPL. Door het gebruik van minder energie over een langere periode wordt de behandelde zone niet warmer dan 45° Celsius. De behandeling is hierdoor veel aangenamer


Kan iedereen behandeld worden?

Ongewenste haargroei kan overal op het lichaam worden behandeld. Ideaal is het als de huid licht van kleur is en de haren donker. Blonde en grijze haren bevatten weinig oorspronkelijk pigment en zijn daardoor wat moeilijker te behandelen,maar is in de meeste gevallen wel mogelijk. Mensen met een zwaar donker getinte huid kunnen in sommige gevallen niet behandeld worden. Voor mensen met zeer rossig haar kunnen de resultaten niet gegarandeerd worden.


Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van een behandeling is afhankelijk van het oppervlak dat behandeld moet worden.


Is de behandeling pijnlijk?

Als de lichtflits de haarfollikel en de papilla bereikt kan men een lichte prikkelende sensatie ervaren, Maar door onze geavanceerde apparatuur is de behandeling minder pijnlijk.


Hoe weet men of een behandeling geholpen heeft?

De getroffen haren zitten los in de haarschacht en blijven daar nog enige dagen tot weken op hun plek. Men zou dus kunnen denken dat de behandeling niets heeft uitgericht. Men moet echter even geduld hebben tot de opperhuid de restjes haar eruit gewerkt heeft.


Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Niet alle haren zitten met hun wortel goed vast in de haarfollikel. Dit komt omdat een haar zich in verschillende groeifasen kan bevinden. Alleen de haren in de actieve groeifase (anagene fase) zitten met hun wortel goed vast in de voedingsbodem van de haarfollikel en worden tijdens de behandeling in één keer vernietigd.


Over het algemeen bevindt ongeveer 30% van het totaal van de haren in deze actieve groeifase, maar dit verschilt per persoon. De haren die al in de overgangsfase zijn of rustfase (katagene en telogene fase) zitten, zijn met de wortel al los van de voedingsbodem. Deze haren nemen wel de energie van de laser op, maar de follikel of haarzakje kan niet worden vernietigd. Uit deze follikel groeit dus weer een nieuwe haar en pas als deze haar weer in de actieve groeifase is gekomen, kan de follikel effectief worden vernietigd.


Dit is de reden waarom men meerdere behandelingen nodig heeft om alle haren in de actieve groeifase te kunnen raken.


Adviezen voor en na de behandeling Ontharen


Algemeen gedurende behandelprocedure

 • Niet meer harsen of epileren, scheren mag wel.
 • Geen ontharingscrème gebruiken.
 • Voorkom zo veel mogelijk fel zonlicht. Gebruik zo nodig een goede sunblock (factor 30 of hoger).

Voor de IPL - SHR behandeling

 • Geen zonnebank of zonnebad voor minimaal 2 dagen.
 • Op de dag van de behandeling geen make-up, crème, lotion of deodorant op de te behandelen gebieden aanbrengen
 • Zorg dat het te behandelen gebied geschoren is op de dag van behandeling. Doe dit echter niet vlak voor de behandeling, maar 1 dag ervoor.

Na de IPL - SHR behandeling

 • Eerste 12 uur na de behandeling niet heet douchen of baden, lauw afspoelen mag wel, zonder zeep o.i.d.
 • Eerste 12 uur na de behandeling geen sauna of stoombad.
 • Eerste 12 uur na de behandeling niet zwemmen.
 • Geen zonnebank of zonnebad voor minimaal 2 dagen of gebruik een goede sunblock of dek het behandelde gebied goed af.
 • Bij een huidreactie (roodheid) na de behandeling goed koelen met ijs en eventueel insmeren met after sun.

Na een behandeling kan het voorkomen dat de huid roder kleurt en/of dat er kleine rode puntjes ontstaan. Het lijkt en voelt op een verbranding na het zonnebaden. Dit is een normaal verschijnsel en verdwijnt veelal één of twee dagen na de behandeling.Soms treedt een (tijdelijke) pigmentverschuiving op.


Terug naar meest gestelde vragen

bottom of page